Indretning af akvarier til Tanganyika cichlider

Tanganyika søen ligger ved Great Rift Valley i afrika. Søen er ca. 600 km lang og ca. 60 km bred. Med en dybde på 1470 m er det verdens næst dybeste sø. Der er fire lande som har direkte adgang til søen; Burundi i nordøst, Zaire i vest, Tanzania i øst og Zambia i sydvest.

Vandet i søen er meget nemt at efterligne i vores akvarier. Vandet er meget hårdt, lige som typisk vandværksvand i Danmark. Temeraturen variere mellem 23 °c og 27 °c, pH-værdien svinger mellem 7,8 og 9,5.

Biotoper

Når man skal indrette et akvarium til tanganyika cichlider, skal man først overveje hvilke fisk man ønsker at holde. Der er nemlig stor forskel på de forskellige arters krav til biotoper. De forskellige typer kan groft set deles op i følgende:

  • Klippekyst
  • Overgangszonen
  • Sandbund

Klippekyst

Klippekyst akvariet opbygges med sten som når fra bund top top. Når man skal lave sådan en stensætning, er det vigtigt at lægge en 5-10 mm tyk flamingoplade i bunden af akvariet for at optage de store punktspændinger der opstår under stenene. Man kommer ofte til at købe/indsamle for små sten første gang man skal indrette et klippekyst akvarium, det er nemlig overraskende hvor store sten der skal bruges til opbygningen. Hvis de sten man anskaffer sig ikke er store nok, vil det ikke være muligt at lave en stabil konstruktion, og samtidig lave huler til fiskene.

Overgangszonen

Dette er nok den biotop som de fleste vælger, da det giver et flot og afvekslende akvarium med mulighed for at holde arter fra forskellige biotoper. Der placeres klippestykker i baggrunden, eller i enderne, mens der er store områder med sand, evt. med enkelte sten placeret i sandet. Ved at adskille områderne med klipper forøger man antallet af territorier, både for de fisk som holder til ved klipperne, men også fiskene som holder til ved sandet får en naturlig opdeling af territorier.

Sandbund

Akvariet kan indrettes meget simpelt ved at hælde sand i akvariet. Det er dog en god ide at lave en baggrund til akvariet, både for din og fiskenes skyld. Baggrunden gør akvariet flottere, samtidig med at fiskene føler en større tryghed.

Der vil, ved flodudløb, ofte være mange tomme sneglehuse på sandbunden. Disse nedbrydes ikke så hurtigt som i sydamerikansk flod, grundet søens høje pH-værdi. Visse arter har specialiseret sig i at leve i områder med disse sneglehuse. Sneglehusene bruges til at søge tilflugt i tilfælde af fare, og til at yngle i. Hvis man ønsker at holde disse arter er man nød til at anskaffe sig sneglehuse for at opleve fiskenes adfærd. Sneglehusene kan købes i nogle akvariebutikker, men man kan finde væsentlig billigere sneglehuse i supermarkeder. Sneglehuse i vinbjerg størrelse passer fint til de små arter.

Locations of visitors to this page